Jak správně vybrat zahradní nábytek

Jakmile se oteplí, mnoho z nás chce trávit více času venku, na zahrádkách, terasách i balkonech. Pokud právě přemýšlíte, jaký zahradní nábytek zakoupit, podívejme se na to, jaký typ pro svůj domov či zahradu můžete zakoupit. Tady je pár drobných rad pro ty, kteří si nejsou jisti vhodným výběrem.

Umělý ratan

Nábytek z umělého ratanu neboli polyratanu, což je zdařilá imitace přírodního ratanového proutí v plastové formě s odolnými vlastnostmi, snadnou údržbou a velmi dlouhou životností. Polyratan skvěle odolá povětrnostním podmínkám, venkovní vlhkosti a dešti i působení slunečního svitu.

Dřevěný nábytek

Dřevo je krásný a přírodní materiál, který je však třeba ošetřit a ochránit před povětrnostními vlivy, sluncem, dřevokaznými houbami, plísněmi i hmyzem. Pro venkovní dřevěný nábytek se často používají exotické dřeviny, třeba akácie či teak nebo naše tvrdé dřeviny, které jsou odolnější vůči vlivům počasí. Povrchová úprava dřeva může být lakovaná nebo olejovaná a u některých dřevin je nutné ji častěji obnovit. Vyberte si stylový nábytek, který vám zapadne do okolního prostředí.

Nábytek z kovu

Zajímavým a odolným materiálem na zahradní nábytek je také kov, zejména hliník nebo ocel. Kovový povrch s kvalitním nástřikem barvy vydrží mnoho let a s kvalitním provedením i celý život. Pak odolá vlhkosti, dešti, zimě i slunečnímu záření. Pokud je kovový nábytek kvalitně nalakovaný, nemusí se ani přetírat a stačí ho občas otřít a případně utáhnout šrouby. Na zahradní nábytek oceníte i polstry.

Styl venkovního nábytku

Styl je velmi důležitou věcí, kterou je potřeba vzít při výběru zahradního nábytku v úvahu. Máte-li moderní rodinný dům, chatu, chalupu či jinou zástavbu, zvolte i venkovní nábytek v moderním či minimalistickém provedení. Pro venkovský domek či sídlo v klasickém či rustikálním stylu dřeva, zvolte venkovní nábytek ze dřeva v tradičním provedení. V každém případě se vám musí nábytek líbit a musí vyhovovat vašim potřebám. Záleží na tom, kolik máte k dispozici prostoru, anebo kolik lidí chcete na nábytek usadit. S naším zahradním nábytkem si pobyt venku jistě vychutnáte naplno.