Hlavní důvody, proč si vybrat nábytek z masivu

Kvalitní nábytek z masivu byl dříve součástí většiny domácností. Postupem času jej ale nahradily kousky z levnějších materiálů s dostupnější cenou. V současnosti se však masivní nábytek znovu těší velké oblibě. Sepsali jsme pro vás pár hlavních důvodů, proč si vybrat bytelný nábytek z masivu.

Vysoká odolnost a pevnost

Pokud si vyberete nábytek z pevného a odolného dřeva, máte záruku, že vám bude dělat radost dlouhá léta. Mezi nejtvrdší dřeva se řadí exotické dřeviny, dubový či bukový nábytek. Nábytek z masivu patří k luxusním kouskům s dlouhou životností. Dubové dřevo je odolné, tvrdé, těžké a přitom dostupné a u nás více obvyklé než nábytek z buku.

Dlouhá životnost

Kvalitní masivní nábytek vydrží opravdu hodně a přitom se o něj nemusíte příliš starat. Jednou za čas stačí ošetřit povrch olejem či leštěnkou na nábytek a utáhnout šrouby. Nábytek z masivu bývá sice těžší než nábytek z lamina či dřevotřísky, zato však oproti levnějším kouskům nábytky vydrží opakované stěhování nebo několikanásobné složení a rozložení nábytkové sestavy.

Přírodní vzhled a struktura dřeva

Pravé přírodní dřevo poznáte na první pohled. Letokruhy jsou lehce vystouplé a prsty můžete snadno nahmatat jedinečnou strukturu dřeva. Navíc působí přirozeně a útulně. Napodobeniny a imitace dřeva jsou více hladké, lesklé a nepůsobí tak přirozeně. Na povrchu přírodního dřeva se vám navíc tak snadno neobjeví škrábance jako na imitacích.

Originalita a osobitost

Každý kus nábytku z masivu je originál. Má jedinečnou a neopakovatelnou strukturu. Drobné praskliny, suky a atypické uspořádání letokruhů nejsou brány jako nedokonalosti, ale jsou výsadou daného stromu i nábytku z něj vyrobeného. Dub či jiný strom roste před pokácením několik desítek až stovek let a pak se ze dřeva vyrábí nábytek, podlahy či sudy. Z borky korkového dubu se dělá korek, kůra z letního dubu se používá ve farmacii a plody v podobě žaludů mají zvířata jako potravu. Ať už si zvolíte jakékoliv tvrdé dřevo, vaše investice se do budoucna opravdu vyplatí.