Jak vybrat sedací soupravu

Sedací souprava je v interiéru místem pohody, relaxace i setkávání s rodinou a přáteli. Trávíme na ní hodně času a současně je kouskem nábytku, kam se uvelebíte, abyste si užili chvilku jen pro sebe.

Velikost, prostor a dispozice

Před výběrem sedačky si změřte prostor, do kterého chcete sedačku, sofa, gauč či sedací soupravu umístit. Ujistěte se, že budete mít dostatek místa pro pohyb kolem ní a nebude vám blokovat přístup do dalších částí místnosti. Od krbu či radiátoru by měla být sedačka umístěna alespoň 40 cm. Pokud máte v obývacím pokoji menší prostor, kompaktní sedačka či rozkládací pohovka je ideální volbou.

Zaměřte se na tyto rozměry:

  • rozměr delší části sedačky

  • šířku kratší části sedací soupravy

  • hloubku posezení

  • výšku sezení

  • výšku opěrky

  • případně výšku nožiček

Materiál a údržba

Výběr správného materiálu vám usnadní údržbu a čistění sedačky. Díky tomu vám bude sedací souprava dlouho sloužit. Populární je stále pravá kůže, která dodá prostoru nádech luxusu, zvolit můžete i eko kůži v podobě její imitace. Sedací soupravy s textilním čalouněním nabízejí více vzorů a jsou měkčí na dotek, mohou však vyžadovat častější čištění, obzvláště máte-li děti či zvířata.

Klasické pohovky

Menší rozměry klasické sedací soupravy či pohovky jsou skvělé pro menší byty či obývací místnosti, tradiční i minimalistické interiéry. Nabízejí pohodlí, komfort a eleganci bez velkých nároků na prostor. Nabízí obvykle 2 až 3 místa k sezení a na bocích bývají opěrky na ruce. Rozkládací pohovky jsou díky multifunkčnosti skvělé do menších bytů či pokojů pro hosty a snadno je přeměníte v lůžko pro hosty.

Sedací soupravy

Sedací soupravy jsou flexibilní a můžete si je přizpůsobit na míru podle vlastní fantazie a potřeb. Jsou ideální volbou do větších obývacích pokojů i uvítacích prostor a hal. Součástí sedacích souprav bývá také různý počet křesel nebo taburetů. Tvar můžete volit klasický, velmi oblíbená je i rohová sedačka do tvaru písmene L nebo do písmene U. Modulární sedací soupravy se skvěle přizpůsobí různým prostorovým potřebám. Večer můžete pohodlně ležet na pohovce s knihou či u televize a o víkendu sedačku přestavět na místo vhodné pro rodinné oslavy.

Sedačku vybírejte účelně

Ať už vsadíte na tradiční, moderní či minimalistický design, sedačku vybírejte vždy účelně. S dětmi či domácími mazlíčky oceníte pohovku s odolným a snadno čistitelným povrchem a oceníte tkaniny, které odolají psím či kočičím drápkům. Pro domácnost sdílenou ve dvou postačí menší pohovka. Sedačka by měla být jako šitá na míru vašim potřebám, s dostatkem pohodlí a v oblíbeném designu.